Facebook YouTube RSS
 
 
Home » Fototeknik » Bakgrundsoskärpa / Bokeh » Fånga regn eller snö på bild
formats

Fånga regn eller snö på bild

Det är lite marigt att fånga regn och snö på bild. Hemligheten ligger i kort skärpedjup och snabba slutartider.
Fokusen ska läggas någonstans i mitten av bilden men inte så att bakgrunden blir skarp, för då försvinner regnet/snön in i bakgrunden.   Jag brukar lägga skärpan ungefär 2/3 in i bild, ställa fokusen någonstans på marken och sedan stänga av autofokusen. Därefter tiltar jag upp kameran till den nivå jag vill ha den och är noga med att inte nudda fokusringarna.
Det brukar krävas en tio tjugo exponeringar innan jag får en bild som jag blir hyfsat nöjd med, bäst är det ju om det är kraftigt snöfall med stora flingor eller om det faller stora regndroppar.

På bilden nedan är det hagel, som jag tog för två veckor sedan:

Bilden nedan blev ett hastverk (togs idag i Getåravinen) och jag hann inte göra några finjusteringar i inställningarna utan ställde bara om till  största bländaren (1,4), ISO 100 och slutarhastighet 1/800.  Det var regn och sol samtidigt och ögonblicket var över på några sekunder.

Hade jag haft mer tid på mig hade jag höjt ISO till 400 och ökat slutarhastigheten till runt 1/2000, då hade regnet nog blivit tydligare och jag hade fått mer oskärpa i bakgrunden. Jag är ändå rätt nöjd med lummigheten och glittret från regnet.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© Sachikos Fotoskola
credit