Facebook YouTube RSS
 
 
Home » Fototeknik » Långa slutartider » Dagens Fototips: måla med ljus -del 2
formats

Dagens Fototips: måla med ljus -del 2

Jag har ju tagit upp det här med att måla med ljus tidigare och visat proffsiga exempel på vad andra gjort. Det som däremot inte framgick av inlägget är hur man gör.
Jag har tagit några hastiga bilder bara för att illustrera och lägger man mer tid och planering på det så kan man givetvis ta mycket bättre bilder än så här.

Med någon form av ljus gör man rörelser medan exponeringen sker och det är så man får ljusränderna i bilden.

Principen är att jobba med långa slutartider, så du behöver en kamera som du kan ställa in till minst 10 sekunders exponering. Använd stativ och gärna fjärrkontroll. Du behöver också en ficklampa (eller flera) alternativt kan du använda eld.  En tänd tändsticka eller en tändare.

Rummet ska vara helt mörkt, inget ljus från fönster, förbipasserande bilar, dator, TV eller liknande får finnas i rummet. I och med att du kommer använda långa slutartider kommer kamerans sensor plocka upp de ljuskällor som finns och till och med en lysdiod på TV:n kan sabba hela bilden, om du har otur.

Inställningar: Manuellt läge är det som gäller. Zooma ut så att du får med alla dina rörelser med ficklampan. Ställ bländaren på den minsta bländaröppningen ( f/22 – F736 beronde på vad kameran klarar)och exponeringtiden till 10 sek. ISO sätter du till 100.  Innan du släcker alla lampor så ska du ställa fokusen på den punkt du kommer att stå på. När fokusen är ställd stänger du av autofokusen och går till manuellt läge.  Då kommer fokusen fortfarande vara kvar när du börjar exponeringen.  Rikta upp kameran så att alla dina rörelser hamnar i bild.

Ställ i kameran till fjärrkontroll-läge och släck ljuset i rummet. Ta dig till den plats du fokuserade på och börja exponeringen. Med ficklampan målar du nu mönster i luften; cirklar, hjärtan, fyrkanter eller vad du nu vill.  Det får integår för snabbt men heller inte för långsamt. Räkna med att det tar några försök innan man hittar rätt takt. Starka lampor kan man måla med snabbare än svaga lampor. Riktigt små och svaga lampor kan kräva riktigt långsamma rörelser, för att sensorn ska hinna uppfatta och registrera ljuset.
Om du själv vill synas i bild så kan du belysa ditt eget ansikte.  Det är dock ganska svårt att få en skarp ansiktsbild när man  exponerar länge.

I bilden nedan använde jag en starkare lampa som hade tre lägen. Det sista läget var ett pulserande rött ljus som gjorde att hjärtat blev streckat.

Dessa bilder bara några exempel och jag är allt annat än bra på detta, som ni ser. Dock tycker jag att idé att måla med ljus är väldigt spännande så jag kommer att fortsätta öva på det här och utveckla det hela.

Om ni har några frågor så lämna en kommentar. Lycka till!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© Sachikos Fotoskola
credit