Facebook YouTube RSS
 
 
Home » Kameran » Inställningar » Dagens fototips: Hur man fotograferar månen
formats

Dagens fototips: Hur man fotograferar månen

Har du testat att plåta månen någon gång? Får du alltid misslyckade bilder? I den här guiden lär du dig plåta ett av våra mest älskade nattmotiv.

Månen har alltid varit ett motiv som lockar många amatörer och professionella fotografer. Det är utan tvekan den ljusaste platsen på himlen och förmodligen det motiv som alla förr eller senare försöker fånga på bild.

Men fotografera månen inte är så enkelt som det verkar. Månen är mycket ljus (ja ljusare än du förmodligen tror) och att få rätt exponering som undviker ett platt utseende kan vara knepigt.

Utrustning

* Stativ – Även om det är en snabb exponering får du bäst resultat genom att ställa in din kamera på ett stativ. Kom ihåg att du vill ha detaljer och alla former av rörelseoskärpa kan förstöra bilden.

* Teleobjektiv -  För en bra månbild behöver du ett teleobjektiv. Det behöver inte vara ett dyrt objektiv, men för att få många detaljer rekommenderas minst 300mm.

*  Fördröjd slutarutlösning, kabelutlösare eller fjärrkontroll – Trycket från fingrarna på avtryckaren kommer att öka rörelseoskärpan i bilden. För att undvika detta kan du använda kabelutlösare eller fjärrkontroll. Alterntivt kan man ställa kameran på slutarfördröjning mellan 2-10 sekunder. 2 sekunder brukar räcka för att man ska hinna få bort labbarna från kameran.
Dags att plåta

En av de vanligaste misstagen fotografer gör när de först försöker ta månbilder är att de underskattar månens ljusstyrka. De första bilderna brukar som  regel bli överexponerade med en ful ljus cirkel där månen borde ha varit.

Många fotografer hävdar att eftersom månen är direkt upplyst av solen, bör man ställa in kameran för en “dagsljusbild”. Andra rekommenderar 16-regeln (f/16 för 1/ISO) eller 11-regeln (f/11 för 1/ISO).  Min erfarenhet är att ett fast värde inte fungerar i alla situationer eftersom månen kan befinna sig längre bort från jorden under vissa tider på dygnet och vinkeln mellan månen och horisonten varierar.

Precis som i de flesta andra fotosituationer måste man experimentera fram den bästa exponeringsinställningen för just det tillfället. Jag tänkte ge dig några tips om hur opch var du kan börja.

Ställ bländaren på f/11 och ISO 100 (det sistnämnda för att undvika brus i bilden).  Testa sedan att ställa slutaren på 1/250 och minska hastigheten gradvis ner till 1/125.

Välj autofokuspunkt och rikta in denna precis på månen och ställ in fokus. Stäng sedan av autofokusen och rör inte ringen.

Om din kamera kan ta bilder med exponeringsvariation så rekommenderar jag att du testar 1 EV eller 2 EV. Kameran tar då flera olika exponeringar vid ett och samma tillfälle.

Sådana här bilder behöver ingen större efterbearbetning,det bruakr räcka med att beskära bilden.

Svårare än så är det faktiskt inte.

Så ladda batteriet och hoppas på en molnfri himmel inatt. Lycka till!

 
Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© Sachikos Fotoskola
credit